Gallery
WEETJES
Uitdaging aangepakt
- De bouw- en bouwsector levert met 38 procent een grote bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarnaast worden er veel eindige grondstoffen gebruikt, die vaak over grote afstanden worden vervoerd, en komen er enorme hoeveelheden afval vrij bij zowel de bouw als de sloop. In Duitsland is dit met 53% goed voor het grootste deel van het jaarlijkse afvalvolume.
Doelgroep, begunstigden of opdrachtgevers
- Bouwsector, particuliere eigenaren van gebouwen
Oplossing
- Er zijn dus nieuwe oplossingen voor de bouwsector nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Klei als bouwmateriaal overtuigt al met veel argumenten: Klei is bijna overal verkrijgbaar en hoeft dus niet te worden getransporteerd, aangezien de verwerking zonder chemische toevoegingen plaatsvindt, kan het keer op keer worden gebruikt of uiteindelijk in de tuin terechtkomen.
Innovatie
- De nieuwe combinatie van klei met biochar maakt de kleiconstructie nog ecologischer, omdat er op lange termijn extra CO2 in het huis wordt opgeslagen, en overtuigt met eigenschappen als anti-schimmel, laag gewicht, hoog vochtregulerend vermogen en extra isolatie. Het gebruik van biochar kan ook de hoeveelheid zand in het kleimengsel – ook een eindige grondstof – verminderen.
Haalbaarheid/overdraagbaarheid
- Het Ithaka Instituut in Zwitserland heeft met succes de eerste constructieproeven uitgevoerd met klei en biochar. Het mengsel kan met de gebruikelijke machines worden gebruikt en is daardoor gebruiksvriendelijk. Zowel de toepassing in wijnkelders met speciale eisen voor extra hoge luchtvochtigheid als het gebruik in kantoren zijn succesvol gebleken. Verdere toepassingen met bijvoorbeeld kalkpleister in buitenruimtes worden onderzocht.